вівторок, 24 квітня 2018 р.



ПРЕС-РЕЛІЗ
«Повернення у слові»
літературно-мистецький вечір
(до 80-річчя від дня народження відомого українського поета,
публіциста, громадського діяча  Анатолія Бортняка)

26 квітня 2018 року о 14.30 в читальній залі відділу документів із гуманітарних, технічних та природничих наук Вінницької ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва (вул. Соборна, 73, ІІІ поверх) відбудеться літературно-мистецький вечір «Повернення у слові» до 80-річчя від дня народження українського поета, публіциста, громадського діяча  Анатолія Бортняка.
Анатолій Агафонович Бортняк народився 27 квітня 1938 року в с. Олександрівка Тростянецького району Вінницької області в родині вчителів. Невдовзі батьки переїхали в с. Жабокрич Крижопільського району, де він закінчив середню школу. 1960 року закінчив філологічний факультет Одеського державного університету імені І. Мечникова. Працював у редакції Тульчинської районної газети та на  обласному радіо у Вінниці. У 1974–1986 роках – відповідальний секретар обласної організації Спілки письменників України. У 90-і роки – оглядач з питань літератури і мистецтва «Вінницької газети», де започаткував і вів літературну сторінку «Від слова до слова». Учасник багатьох культурно-мистецьких і громадсько-політичних заходів в області та Україні, зокрема, був першим головою обласного Товариства української мови імені Т. Г. Шевченка (згодом «Просвіта»).
У доробку майстра слова – 40 збірок лірики, поем, сатири і гумору, пародій, епіграм, притч, переспівів, поезій для дітей, пісенних текстів, публіцистики. Його твори перекладені багатьма мовами, друкувалися окремими книгами в Москві і Нальчику, добірками – в Білорусі, Молдові, Казахстані, Чувашії, Башкирії, Польщі, Угорщині, Болгарії, США, Канаді, Австралії.
Анатолій Бортняк удостоєний багатьох літературних відзнак, серед яких йому особливо дорогими були премії імені М. Коцюбинського і С. Руданського, В. Сосюри, С. Олійника. Одним із перших серед видатних майстрів слова України наш земляк був відзначений орденом «За заслуги» III ступеня.
Незабаром минає дев’ять років, як немає з нами цього високоталановитого поета, цієї сонячної душею людини. 22 липня 2009 року Анатолій Бортняк відійшов у вічність. Та його Слово живе, бореться, допомагає перемагати численні життєві і соціальні негаразди.
Серед його вихованців у літературі – Ніна Гнатюк і Михайло Каменюк, Тетяна Яковенко і Валентина Сторожук, Василь Кобець і Лариса Колесник, Володимир Рабенчук і Петро Зарицький, Петро Головатюк та чимало інших літераторів. Та не тільки вони завдячують Анатолію Агафоновичу. Кожен уважний, вдумливий читач, взявши до рук його твори, безперечно, стане учнем Бортнякової поетичної і життєвої школи, зачерпне з його джерела мудрості і чистоти, віри й наснаги.
У 2010 р. МГО «Вінницьке земляцтво» в м. Києві заснувало Всеукраїнську літературну премію ім. Анатолія Бортняка. Цю нагороду щоквітня вручають на Всеукраїнському літературному святі «Бортнякова весна, що відбувається на Крижопільщині, батьківщині поета.
Сьогодні спадщина Анатолія Бортняка актуалізується як вагомий культурно-мистецький, духовний та естетичний чинник, що сприяє розвитку національної культури і мистецтва. Цьому підтвердження – видання його вибраного, приуроченого до вісімдесятиріччя від дня народження, «Одинадцята заповідь» (упорядник Н. Ю. Гнатюк), яке буде презентовано на вечорі.
Поет виснував цю заповідь з Шевченкового «Кобзаря» і в ній немов акумулював основний ідейний зміст своєї творчості, надиханої любов’ю до України.
А фахівці ВОУНБ ім. К. А. Тімірязєва ювілею поета присвятили бібліографічний покажчик «Ювелір у майстерні слова».
У програмі творчого вечора:

Модератор: Валентина Сторожук, поетеса, заступник головного редактора журналу «Вінницький край», член НСПУ, заслужений працівник культури України.
Відкриття вечора – Наталія Морозова, директор Вінницької ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва, заслужений працівник культури України;
Запрошені представники влади та місцевого самоврядування

Виступи:
Анатолій Подолинний, письменник, літературознавець, член НСПУ, заслужений працівник культури України;
Ніна Гнатюк, поетеса, член НСПУ, громадська діячка, заступник голови Міжнародної громадської організації «Вінницьке земляцтво» у місті Києві (презентація книги вибраних творів А. Бортняка «Одинадцята заповідь»);
Михайло Каменюк, поет, лауреат Всеукраїнської літературної премії ім. Анатолія Бортняка, заслужений працівник культури України;
Володимир Рабенчук, поет, прозаїк, кінопубліцист, автор прозових та поетичних книг для дітей, заслужений працівник культури України;
Василь Кобець, письменник і громадський діяч, член НСПУ, голова Конгресу української інтелігенції Вінниччини;
Василь Паламарчук, голова Вінницької обласної організації НСЖУ, заслужений журналіст України;.
Андрій Стебелєв, поет, прозаїк, есеїст, голова Вінницької міської організації Національної спілки письменників України;
Сергій Татчин, поет і художник, лауреат Всеукраїнської літературної премії ім. Михайла Коцюбинського;
Галина Бортняк, дружина поета;
Наталія Космина, головний редактор «Вінницької газети».
Делегація працівників культури та освіти  з Крижопільського району – начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Оксана Кройтор, директор ЦБС Олена Болюх та поетеса, член НСПУ, вчителька Крижопільської ЗОШ №2 Наталія Струтинська.
Делегація викладачів та студентів філологічного факультету Донецького національного університету ім. Василя Стуса на чолі із кандидатом філологічних наук, доцентом кафедри теорії та історії української і світової літератури  Ніною Урсані.
Декламування віршів:
студенти ВДПУ ім. Михайла Коцюбинського, учасники літературної студії «Вітрила» (керівник В. П. Крупка);
студенти Донецького національного університету ім. Василя Стуса; учасники літературної студії «Поетичний Атеней» (керівник Н. М. Урсані).
Виконання українських пісень:
фольклорний ансамбль "Рута-м'ята" при академічному ансамблі пісні і танцю "Поділля" Вінницької обласної філармонії ім. М. Д. Леонтовича (художній керівник Ірина Кравець).
Презентація бібліографічного покажчика «Ювелір у майстерні слова» – провідний бібліограф відділу документів із гуманітарних, технічних та природничих наук Вінницької ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва Лілія Заря.
Захід супроводжуватиме книжкова виставка-вшанування із фондів Вінницької ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва «Я тут народився і зріс у рідних подільських полях…» (до 80-річчя від дня народження Анатолія Бортняка) – відділи краєзнавства і документів із гуманітарних, технічних та природничих наук.



Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...