четвер, 24 травня 2018 р.

     Міжнародне шевченківське свято  
                                 «В сім’ї вольній, новій»

       24 травня, у Вінниці на площі Шевченка біля пам’ятника Великому Кобзарю розпочався літературно-мистецький захід «Поетично-пісенний вінок». Він проходить в рамках Міжнародного шевченківського свята «В сім’ї вольній, новій» з нагоди відзначення 204-ої річниці від Дня народження Тараса Шевченка.



        На Міжнародне шевченківське свято «В сім’ї вольній, новій» прибули поети, письменники, літературознавці, журналісти із Польщі, Молдови, Білорусі, Болгарії, Латвії та інших країн. Загалом до Вінниці приїхало більше сотні поціновувачів творчості найвідомішого українця.
       На площі Шевченка читали вірші Кобзаря, лунали відомі його пісні а також можна було переглянути експозиції світлиць Вінницької області. Також всі учасники заходу, серед яких були міський голова Сергій Моргунов та голова ОДА Валерій Коровій, вшанували Кобзаря, поклавши квіти до його пам’ятника. Серед учасників цього заходу були представники відділу українознавства Вінницької академії неперервної освіти .




       













Міжнародне шевченківське свято «В сім’ї вольній, новій» триватиме на Вінниччині три дні наступного року цей захід відбудеться у Києві.                                                
Завідувач відділом українознавства        Лазаренко В.І.




 Інформація
  про проведення «круглого столу» до 22-ї річниці Конституції України.

21 травня 2018 року о 10:00 на кафедрі журналістики та української мови Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського відбулось  засідання круглого столу на тему: «Виконання засадничих постулатів Основного закону України: сьогоденні потреби та реалії» за участю представників КВНЗ «Вінницька академія неперервної освіти», місцевих органів влади, науковців, юристів,  учасників Революції Гідності та АТО, громадських організацій, ЗМІ м. Вінниці та студентів педуніверситету.
 Головною метою заходу стало визначення сучасних пріоритетних вимог щодо гарантій конституційного процесу в Україні, діяльності  з утвердження прав та свобод громадян, дотримання конституційних норм як форми прямої дії, верховенства права.


28 червня у державі відзначається  всенародне свято – день Конституції України. За визначенням  учасників  засідання Конституція увійшла у суспільне життя як запорука державності і демократії України, дала поштовх для продуктивного розвитку усіх галузей національного законодавства та сфер суспільного життя країни. На її фундаментальних засадах ґрунтується сьогодення і вибудовується європейське майбутнє українського народу.
Постійні зміни у сучасному світі та державний курс на модернізацію нашої держави обумовлюють подальше удосконалення Конституції України під гаслом «За вільну людину у вільній країні».
Разом з тим наголошено на необхідності прийняття змін до Основного закону щодо ліквідації дуалізму гілок влади, противаг «вибори-відкликання», незалежності судової гілки влади тощо. Центральною складовою позитивних змін  системи владних повноважень виокремлено прийняття виборчого кодексу та проведення виборів за пропорційною системою та відкритими списками як головної сучасної вимоги щодо гарантій конституційного процесу в Україні.
          Серед пріоритетів круглого столу були також  виділені наступні:
   1.Введення запобіжних механізмів проти узурпації влади з боку будь-яких її незалежних гілок.
   2.Збалансування повноважень та розмежування відповідальності у трикутнику «президент-парламент-уряд».
   3.Звуження обсягу депутатського імунітету.
   4.Впровадження повної політичної свободи, дотримання демократичних прав та свобод громадян.
   Окрім того учасники засідання одностайно заперечили зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення та природних надр  так як це призведе до остаточного зубожіння українців.
Наголошено на необхідності проведення інформаційно-просвітницької роботи із зазначеної тематики, юридичного всеобучу з метою ліквідації правової безграмотності та нігілізму до верховенства права.


      Завідувач відділом українознавства      Володимир Лазаренко

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...