середа, 9 травня 2018 р.

Всеукраїнський громадський форум «За українську мову!»
8 травня 2018 року у Києві в Інституті української мови Національної академії наук України відбувся Всеукраїнський громадський форум «За українську мову!»



Близько 300 представників громадських, культурних товариств, освітяни, науковці з усіх областей України, в тому числі методист відділу українознавства ВАНО - Козаченко Олена Євгенівна, зібралися для обговорення ситуації, яка склалася навколо законопроектів «Про українську мову» та мовного питання в освіті.
Директор Науково-дослідного інституту українознавства Богдан Галайко наголосив на необхідності підтримки у різних сферах статусу української як державної мови. «Мовне питання залишається невирішеним попри протести проти закону «Ківалова-Колєсніченка», мовний майдан, порушення цього питання під час Революції гідності та війни на сході. Використання в офіційній та освітній сферах мов національних меншин не повинно суперечити Конституції України та рішенню Конституційного суду України щодо мовного питання», – зауважив науковець.



Перед учасниками форуму виступили: директор Недержавного аналітичного центру «Українські студії стратегічних досліджень» Юрій Сиротюк; директор Інституту української мови Національної Академії наук України Павло Гриценко; письменниця, член Координаційної ради з застосування української мови у всіх сферах життя Міністерства культури України Лариса Ніцой; доктор філологічних наук, професор Університету «Львівська політехніка» Ірина Фаріон; народний депутат України Андрій Іллєнко та керівник Білоцерківської станиці братства ОУН-УПА Теодор Дячун.




Доповідачі наголошували на ролі мови як ключового фактора національної безпеки, міцності держави, єдності нації. Представники з областей України, громадські активісти висвітлили питання проблеми функціонування української мови в освіті, пресі, телеефірі. До рішення заходу долучили питання проведення крайових мовних форумів.



Завідувач відділом українознавства  Лазаренко В.І.



Відбулось засідання щодо проведення Всеукраїнського козацького фестивалю «Батозька битва»

   7 травня в селі Четвертинівка, Тростянецького району на чолі із керівництвом, відбувся організаційний комітет з підготовки та відзначення другого Всеукраїнського фестивалю «Батозька битва».
    Фестиваль міститиме  як урочисті заходи з нагоди відзначення річниці переможної Батозької битви – як-от хода до пам’ятника полеглим у Батозькій битві мітинг та покладання квітів, так і більш неформальні, такі як показові виступи учасників військово-історичних товариств, козацьких організацій та клубів бойових мистецтв, організацій та клубів історичної реконструкції з військово-історичної, костюмованої і побутово-ремісничої реконструкції тощо. Весь фестиваль буде просякнутий військовими звичаями і традиціями козацтва XVI–XVIII століть.
    Також буде виставка творів народних майстрів з козацької тематики та визвольних змагань за українську державність; екскурсійні та просвітницькі заходи, зустрічі з видатними діячами, концертна програма з української і козацької тематики за участю колективів та окремих виконавців з області і України.

   Володимир Барцьось, депутат Вінницької обласної Ради, член постійної комісії обласної Ради з питань освіти, культури, сім’ї та молоді, спорту і туризму, духовної та історичної спадщини, керівник міжфракційного депутатського об’єднання «Національна пам’ять», координатор заходу, у своєму виступі зазначив, що метою фестивалю є відродження національної самосвідомості української нації, вшанування традицій боротьби за незалежність України та посилення національно-патріотичного виховання дітей і молоді.
      Ніна Бегас -  методист відділу українознавства виступила із попереднім сценарієм, а також повідомила, що фестиваль заплановано на 1 – 3 червня в с. Четвертинівка, основні заходи – 2 червня.
        


    Найочікуванішим для учасників фестивалю буде виступ кінного театру «Українські козаки» Олега Юрчишина, які минулоріч вразили всіх феєричним шоу, своєю майстерністю та професіоналізмом, а також яскравим завершенням свята стане козацьке вогняно-піротехнічне шоу «Полум`я віків».

Завідувач відділом українознавства                                                  Лазаренко В.І.

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...