середа, 16 жовтня 2019 р.


Від шаленого штетлу до сучасного мистецтва




11 жовтня у Шаргороді відбулася мистецько-краєзнавча подія «Від шаленого штетлу до сучасного мистецтва», відвідувачі якої взяли участь у квест-екскурсії, виставі під відкритим небом та безлічі інших цікавинок. Проект реалізується в рамках конкурсу Міністерства культури «Малі міста – великі враження».
У проекті взяв участь та виступив під час дискусії завідувач відділу українознавства Вінницької академії неперервної освіти Володимир Лазаренко, студенти та викладачі Вінницького державного педагогічного універститету ім. М. Коцюбинського,  представники ЗМІ Вінниччини. Куратором проекту є очільник ГО «Шаргород Рафінад», Григорій Саулко та за участі депутата ВР України Лариси Білозір.




«Мета проекту – створити та пропагувати туристичний квест-маршрут Шаргородом, а також популяризація самого міста як центру злагоди та толерантності. У Шаргороді, заснованому як єврейське поселення-штетл, відпочатку мирно співіснували три конфесії: іудеї, православні та римо-католики, на території нашого міста стоять величні храми. З одного з них – оборонної синагоги 1589 року, ми і почнемо екскурсію. Власне, ця пам’ятка найбільше потребує догляду та реставрації», – говорить куратор проекту Григорій Саулко.
Під час поїздки відбулося ознайомлення та вивчення історії, духовності та побуту унікального історико-культурного центру духовної толерантності та злагоди, де знаходяться неповторні історично-архітектурні споруди українського, польського та єврейського народів.
Гуляючи містом та виконуючи завдання квесту, туристи відвідали не тільки стару синагогу, виконану у псевдомавританському стилі, а й побачили залишки єврейського штетлу – старі глинобитні одноповерхові будинки із дерев’яними ґанками; пам’ятник невідкритому пам’ятнику – оригінальну скульптуру, в якій кожен може побачити свого героя; Замок Яна Замойського – засновника Шаргорода; Свято-Миколаївський чоловічий монастир – один з найбільших православних монастирів Вінниччини, в якому  навчалися визначні українці: композитор із світовим ім`ям – Микола Леонтович, письменник –Михайло Коцюбинський, поет – Степан Руданський; Католицький костел святого Флоріана, заснований у 1595-ому; центр сучасного мистецтва «Шаргород Рафінад», створений на базі цукрового заводу ХІХ століття.







На самому заводі об 11:00 розпочалися майстер-класи та виставки крафтових мистецтв, а о 15:00 – концертна програма. Кульмінацією туристичного свята стала вистава академічного музично-драматичного театру імені Садовського «Хелемські мудреці». Вона розпочалася о 18:00 на території «Рафінаду» під відкритим небом.



Під час поїздки її учасники взяли участь у вікторині, яка проводиться для учнів 9-11 класів Вінниччини за ініціативи ГО «Інститут культурної політики», який нагородить переможців грошовою премією.

Завідувач відділу українознавства        Володимир Лазаренко


Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...