неділя, 20 жовтня 2019 р.


IV Всеукраїнський фестиваль "Вінниця - Столиця УНР"

На Майдані Незалежності 10 жовтня 2019 року було урочисто відкрито виставку "Фактор свободи" підготовленої Українським інститутом національної пам'яті та Центром Досліджень Визвольного Руху. Ця подія розпочинає цикл заходів в рамках Фестивалю "Вінниця - Столиця УНР" 2019.  Цьогоріч співпали ювілеї знакових непересічних для історії України осіб, які завжди мріяли про незалежність та розквіт держави – Іван Мазепа, Симон Петлюра та Степан Бандера. Виставка «Фактор свободи» присвячена цим знаковим діячам. Керівник регіонального представництва Інституту національної пам'яті Богдан Галайко провів коротку екскурсію виставкою. "В центрі виставки - знакові постаті українського державотворення, що стали символами боротьби за свободу, гідність та незалежність - Іван Мазепа, Симон Петлюра, Степан Бандера. Водночас на виставці згадується і наш сучасник, що став символом сьогоднішнього протистояння російській агресії - оперний співак Василь Сліпак, що загинув від кулі московських окупантів. Нагадування про славні дні наших визвольних змагань і покоління героїв, які не корилися, важливі для сучасників, для відбиття новітніх інформаційних атак ворога та творення єдиного проукраїнського фронту, для наближення нашої перемоги!" - наголосив Богдан Галайко. Водночас виставка відкрила заходи, що  відбулися впродовж 10-14 жовтня 2019 р. у Вінниці в рамках Всеукраїнського фестивалю військово-історичної реконструкції Фестиваль "Вінниця - Столиця УНР" 2019, що вже вчетверте організовується Центром історії Вінниці та ГО "Жива історія". 





12 жовтня у Вінниці в рамках  IV Всеукраїнського фестивалю «Вінниця – Столиця УНР» відбулася виставка історичної техніки на Майдані Незалежності, а також виставка сучасної військової техніки на площі Стуса. Ці виставки відвідала методист відділу українознавства Козаченко Олена разом з учнями ЗОШ №4 м. Жмеринки.  








У найгарячіший фестивальний день - 12 жовтня о 13:00 на Майдані Незалежності відбувся унікальний концерт гурту "Чорноморці" з програмою «Пісенна традиція Кубані». Концертна програма була присвячена борцям на Незалежність України. Гурт Чорноморці - Chornomortsi створений у 2013 році. Головним завданням для себе хлопці вбачають збереження традиції чоловічого багатоголосся українського «малинового клину» - території Кубані, де українські запорожці оселилися ще у XVIII столітті. В репертуарі гурту представлені актуальні сьогодні військові, побутові та ліричні заспіви XVIII-XIX століття. На концерті співаки відтворять манеру виконання, вибудову звуку, фактуру пісень, які записані від мешканців чорноморських станиць в 80-х роках ХХ століття, зокрема Уманської та Васюринської, Старонижестебліївської та Старомишаставської станиць.

У рамках відзначення на Вінниччині Дня захисника України та Дня Українського козацтва, у Центральному парку міста Вінниці відбулася військово-історична реконструкція подій Української революції 1917-1921 років, а саме: бою армії Української Народної Республіки проти білогвардійських підрозділів (військові формування Півдня Росії) та більшовицьких військ.
 IV-й Всеукраїнський фестиваль військово-історичної реконструкції «Вінниця – столиця УНР» об’єднав понад 180 реконструкторів з усіх регіонів України, серед яких – учасники антитерористичної операції на сході України та операції Об’єднаних сил.
Цьогорічний фестиваль – особливий. Він присвячений пам'яті реконстркуктора, старшого лейтенанта Національної гвардії України Олександра Марківа, який загинув 27 вересня 2019 року на Світлодарській дузі у зоні проведення операції Об’єднаних сил. Олександр Марків був членом військово-історичного клубу «Повстанець» та неодноразово брав участь у проведені фестивалю.
IV-й Всеукраїнський фестиваль військово-історичної реконструкції «Вінниця – столиця УНР» організований співробітниками та волонтерами Комунального підприємства «Центр історії Вінниці» у співпраці з громадською організацією «Вінницьке історичне товариство».
Мета заходу – це не лише показати силу єднання українського народу перед обличчям небезпеки, але й достовірно відтворити історичні події.
Традиційно для фестивалю, військово-історична реконструкція бою армії Української Народної Республіки проти білогвардійських підрозділів (військові формування Півдня Росії) та більшовицьких військ завершилася перемогою української національної армії.







Слава Україні! Героям Слава!

Завідувач відділу українознавства        Володимир Лазаренко

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...