субота, 19 жовтня 2019 р.


                               Буша-славетні сторінки історії




    12 жовтня 2019 року у Буші Ямпільського району Вінницької області відбулась перша Всеукраїнська науково-краєзнавча конференція «Буша-славетні сторінки історії.
   У підготовці та роботі конференції взяли участь управління культури і мистецтв Вінницької облдержадміністрації, Державний історико-краєзнавчий заповідник «Буша», Вінницька філія центру дослідження Поділля Інституту історії України НАН України при Кам’янець-Подільському національному університеті ім. Івана Огієнка, Вінницького державного педагогічного університету ім.. Михайла Коцюбинського, Вінницької обласної організації  Національної Спілки краєзнавців України.



   Учасники конференції розпочали свою роботу відкриттям пам’ятника знаному українському письменнику Михайлу Старицькому, який своєю історичною повістю «Оборона Буші» прославив на увесь світ легендарні історичні події  та постаті козаків та міщан-оборонців вище зазначеної фортеці у тому числі подвигу  Бушанської берегині Олени Зависної.
   Відкрив конференцію привітанням та виступом завідувач відділу українознавства КВНЗ «Вінницька академія неперервної освіти « Володимир Лазаренко, який напередодні державних  свят Захисника України, Дня Українського козацтва, Покрови Пресвятої Богородиці та утворення  УПА акцентував увагу присутніх на питаннях історичної правди щодо героїчної оборони Буші, проявів її оборонців почуттів  високого патріотизму та самопожертви у боротьбі з підступним ворогом.



   На конференції науковці та краєзнавці серед низки розглянутих питань особливу увагу приділили висвітленню проблематики етно-історичного коріння Буші, її невідомих сторінок 1799 року, церковним та літописним джерелам, історії козацтва на Поділлі, сторінкам національно-визвольних змагань на Ямпільщині у 1917-25 роках, політичні репресії в Буші у 30-х роках ХХ століття, особливості процесу навчання та виховання  у школах Ямпільщини та інші.
   За наслідками конференції опубліковані відповідні матеріали з якими можна детально познайомитись у обласній універсальній науковій бібліотеці ім. К.Тімірязєва.
   Учасники конференції також ознайомились з історичними, архітектурними та культурно-побутовими памятками Державного історико-краєзнавчого заповідника «Буша».



















Завідувач відділу українознавства        Володимир Лазаренко

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...