понеділок, 19 квітня 2021 р.

ІХ всеукраїнська наукова конференція

“Соборність як фундаментальна складова

 ідеології українського націоналізму”,

 присвячена 130-ій річниці з дня народження

 Євгена Коновальця.



17 квітня, відбулася ІХ всеукраїнська наукова конференція “Соборність як фундаментальна складова ідеології українського націоналізму”, присвячена 130-ій річниці з дня народження Євгена Коновальця.

Трансляція з події відбувалася  на сторінці організатора конференції: https://www.facebook.com/organization.insn

Програма:


Цьогоріч частина учасників заходу через пандемію беруть участь онлайн, пише кореспондентка Бліц-Інфо.  Загалом, серед доповідачів - науковці з Австралії, Білорусі, Японії та всієї України.


Як розповів голова оргкомітету конференції, науковець, керівник Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич, вперше таку конференцію провели у 2006 році. За цей час  у щорічному заході взяли участь майже 500 науковців з різних країн світу і регіонів України. Сьогодні в конференції бере участь 37 науковців з них 10 докторів наук, 17 кандидатів наук, а також студенти, аспіранти.

"Тема цьогорічної конференції надзвичайно актуальна і багатогранна. Адже в нас питання Соборності зводять тільки до єднання земель. Втім, на мою думку є важливі й інші аспекти: культурно-ментальний аспект – єднання українців в одну цілісну спільноту, економічна політика, правотворча політика. Сьогодні у нас представлені доповіді як історичного характеру, як це питання відзначалося в діяльності ОУН, так і у світлі сучасного теоретичного і практичного аспекту. Наприклад, що відбувається з Кубанню, Донбасом, які тенденції є на Закарпатті. Як їх врегульовувати. Моя доповідь про націоналізм, як метаідеологію. Тобто, ідеологію, яка може єднати всіх, хто прагне розбудовувати сильну Українську державу", - каже Олександр Сич.

Український військовий історик, громадський діяч Богдан Галайко під час конференції виступив з доповіддю "Питання соборності в ідейних засадах української військової організації 1920-1929 рр".

 


"Безперечно, питання соборності для українців через сто років набуває нового значення. Адже у нас вже восьмий рік іде війна, частина територій окупована. Очевидно, ми зможемо говорити про єдину, соборну державу коли повернемо контроль над своїми територіями. Треба зазначити, війна посприяла об’єднанню нації. Всі опитування свідчать, що понад 70% громадян вважають себе патріотами і ця цифра росте. Також понад 70% розуміють і підтримують питання національної пам’яті, голодомору і розуміють ці процеси. Сьогодні йде боротьба наскільки ми зможемо утвердити всі ці думки, повернути нашу історію, національну пам’ять. Чи це буде справді українська держава, чи якийсь новий проєкт новоросії, малоросії та інші фікції, які нам намагалися нав’язати в 2014 році. Тому треба, щоб українці добре знали свою історію і розуміли помилки, які вчиняли 100 років тому", - каже Богдан Галайко.

Мовознавиця, педагог, політична і громадська діячка Ірина Фаріон виступила з доповіддю про українську мову, як основу нашої соборності у трьох основних контекстах.


"Треба перестати доводити, що мова - це важливо, а зробити соціальний ліфт: не знаєш мови – не здобудеш освіти, не отримаєш роботу. Тоді відпадуть будь-які розмови на цю тему. Я втомилась доводити аксіоми. Ми ухвалили нещасний мовний закон, який передбачає ЗНО державною мовою ще за 10 років, тобто їм мало було 30 років, щоб вивчити українську мову, і їм треба ще 10 років, щоб її вивчити. Далі закон, який відтерміновує штрафи за незнання української мови. То про що можна говорити? Все вирішується дуже просто – українська мова з дитячого садочка, тобто інтеграція дитинки в українське середовище відбувається відразу. Хочете мати свою мову – будь ласка, створюйте суботні і недільні школи, як це є за кордоном. Ви ж так всі орієнтуєтесь на західну Європу. Тож запозичте їх досвід. Чому ж ви в цей закон запроваджуєте гібридну модель яка не просвітлює мозку українця, а навпаки ми весь час ідемо начебто вперед, з головою поверненою в совок",  - каже Ірина Фаріон

Також у конференції взяли участь голова ВО “Свобода”, народний депутат трьох скликань Олег Тягнибок, громадський діяч, українознавець, професор університету Кобе Гакуін, президент Асоціації україністів Японії Йошіхіко Окабе, громадський та політичний діяч української діаспори, перший заступник Президента Світового конгресу українців, голова Проводу ОУН Стефан Романів.



До онлайн-конференції долучилися завідувач відділу українознавства Володимир Лазаренко та методист відділу українознавства Олена Козаченко, які взяли участь  у дискусії та обговоренні актуальних мовних та історичних питань.


Організатором заходу виступає ГО “Інститут наукових студій націоналізму”. Співорганізатори – ГО “Поступовий гурт франківців”, Івано-Франківська обласна рада.


  Інтернет-конференція «Сучасні інтернет-ресурси для організації ефективного навчання»

Освітній проєкт "На Урок"


 

ТОВ «На Урок» 17 квітня провели інтернет-конференцію для освітян.

Мета цієї інтернет-конференції «На Урок» – оглянути сучасні інтернет-ресурси та проаналізувати потребу їхнього використання в сучасному навчальному процесі..

Станемо частиною спільноти вчителів-інноваторів, які відкриті для обміну досвідом і мають натхнення змінювати українську освіту на краще.

Серед учасників інтернет-конференції була методист відділу українознавства КЗВО "Вінницька академія безперервної освіти" Олена Козаченко. Спікери звернули увагу на те, які можливості отримує педагог-предметник, використовуючи інтернет-ресурси у своїй практиці.






По завершенню інтернет-конференції  всі слухачі отримали:

Всі матеріали можна переглянути на офіційному сайті «На урок» за посиланням :

https://naurok.com.ua/conference/online-resources

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...