неділя, 18 квітня 2021 р.

 7 років тому від рук бойовиків загинув Герой України Володимир Рибак


21 квітня 2020 року виповнюються 7-ті роковини з дня загибелі горлівчанина Володимира Рибака. За проукраїнську позицію його до смерті закатували бойовики т.з. “ДНР”.

Володимир Рибак народився і жив у Горлівці. Він здобув дві вищі освіти – технічну та юридичну. До 2009 року Володимир працював у карному розшуку, а потім почав політичну діяльність, вступивши у партію ВО “Батьківщина”. У 2010 році він став головою Горлівської міської організації цієї партії, а в листопаді його обрали депутатом Горлівської міської ради. Чоловік увійшов до постійної комісії міськради з питань ЖКГ.

Володимир часто критикував місцеву адміністрацію за корупційні схеми. Йому довіряли мешканці міста. У 2012 році на парламентських виборах чоловіка висунули кандидатом в народні депутати від виборчого округу №52. В результаті голосування він посів 4 місце серед великої кількості кандидатів. 

Рибак регулярно брав участь у мирних патріотичних заходах.

“У нас була така спілка всіх опозиційних партій – проєвропейських, проукраїнських. Ми всі одне одного підтримували та були у тісному контакті. Нас небагато було на всю Горлівку – до 100 людей. Ми їздили разом на Дні Соборності, проводили акції на День Незалежності України, відзначали річниці Тараса Шевченка”, – розповідає про свого побратима голова Зайцевської ВЦА Володимир Весьолкін. У ті часи він також жив у Горлівці та балотувався у Верховну Раду, але від іншого округу. 

7 років тому від рук бойовиків загинув депутат Горлівської міської ради Володимир Рибак.

У лютому 2014 року Володимир Рибак поїхав у Київ, щоб взяти участь у Революції Гідності, а коли до Горлівки прийшли окупанти, то намагався чинити їм спротив.

Так, 17 квітня 2014 року після мітингу, який організували бойовики на підтримку тодішнього мера Горлівки Євгена Клепа, Володимир спробував зняти  прапор т.з. “ДНР” та повернути  на його місце український.


“Ми казали Володимиру Івановичу, що не треба з цим жартувати, треба їздити разом, триматися по кілька людей. Це вже не іграшки, вже все погано. А він чи то безтурботно до цього ставився, чи то не до кінця оцінював усі ризики. Ситуація була вже дуже напружена”, – згадує події весни 2014 року очільник Зайцевської ВЦА. 

https://youtu.be/aL4n26xTeg4

Коли Володимир повертався додому, невідомі викрали його. Майже одразу його телефон перестав відповідати, і кілька днів було невідомо, що з чоловіком. А 22 квітня тіло Володимира та студента Юрія Поправки знайшли в річці Казенний Торець. Було зрозуміло, що  їх жорстоко катували.

“На цих тілах численні сліди тортур. Їм за життя розпороли животи, прикріпили на спину рюкзаки з піском та кинули в воду ще живими”, – повідомив в ефірі ТСН колишній радник міністра МВС Станіслав Речинський.

За даними слідства, до вбивства цих людей причетні бойовики, які захоплювали будівлю СБУ в Слов’янську. Але самопроголошений мер міста В’ячеслав Пономарьов стверджував, що йому невідомо про знайдені тіла, а потім переклав провину на бійців “Правого сектору”. 

23 квітня 2014 року Служба безпеки України повідомила, що вбити Володимира Рибака наказав Ігор Безлер на прізвисько “Бєс”. За його вказівкою 17 квітня представники самоназваної “міліції Горлівки” викрали опозиціонера та катували у штабі бойовиків у Слов’янську. Після цього 20 квітня Ігор Гіркін (“Стрєлок”) особисто доручив Пономарьову вивезти тіло Рибака.

За словами дружини загиблого Олени Рибак, морг, де лежало тіло її чоловіка, охороняли люди чеченської зовнішності з автоматами.

“Морг був під охороною, людей вони просто не впускали. Це, звісно, звірське вбивство, тіло було понівечене”, – розповідала журналістам дружина померлого.

Юрій Поправка, якого знайшли поруч з Володимиром Рибаком, також був патріотом України. Він брав участь у Революції Гідності, став до лав “Правого сектору”. Під час сутичок з “беркутівцями” отримав кульове поранення в ногу.

17 квітня 2014 року він поїхав до Слов’янська, щоб зібрати інформацію про окупантів. Його взяли в полон, де замучили до смерті. 

Обом чоловікам 20 лютого 2015 року присвоїли звання Героя України та посмертно нагородили орденом “Золота Зірка” за мужність, патріотизм та самовіддане служіння українському народу.

18 квітня того ж року на фасаді міського відділу СБУ в Слов’янську встановили пам’ятну дошку на честь закатованого в цій будівлі Володимира Рибака.


Матеріали з сайту "Вільне радіо"

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...