четвер, 29 квітня 2021 р.


 28 квітня 1947 року розпочалася акція «Вісла» – військово-політична операція польської комуністичної влади, що полягала у депортації всього українського населення з південно-східних регіонів Польщі (Лемківщина, Холмщина, Надсяння й Підляшшя) до її північно-західних земель. Проводили акцію під приводом ліквідації формувань Української повстанської армії на Закерзонні. Однак у документах з грифом «таємно» йшлося про «остаточне розв’язання української проблеми в Польщі».

9 вересня 1944 року маріонеткові Комітет національного визволення Польщі й уряд УРСР уклали угоду про «взаємний обмін населенням»: українського – з території Польщі до УРСР і польського – з території України до Польщі.
На виконання цієї угоди у 1944–1946 роках із Польщі до УРСР було переміщено понад 480 тисяч етнічних українців. Після закінчення терміну угоди у Східної Польщі залишалося близько 150 тисяч українців. Радянська влада відмовилася приймати їх на територію УРСР. Тому виник задум переселяти українців углиб Польщі на малозаселені західні та північні її землі.
Формальною підставою для початку виконання операції «Вісла» стало вбивство членами УПА 28 березня 1947 року віце-міністра оборони Польщі Кароля Свєрчевського. Наступного дня зібралося Політбюро Центрального комітету Польської робітничої партії. Було створено оперативну групу «Вісла», яка налічувала близько 21 тисячі військових.
Операція тривала до 29 липня. За три місяці малу батьківщину втратили від 137 до 150 тисяч осіб. Українців примусово виселили з їхніх етнічних територій і розпорошили по північній і західній частині Польщі. Урядовим декретом від 27 серпня 1949 року українців позбавили права на господарства, з яких вони були виселені, і на залишене там майно. Під час акції владні підрозділи вдалися до насилля – палили українські житла, руйнували церкви та українські цвинтарі.
Детальніше про цю сумну подію в нашій історії розповідає наша традиційна рубрика «Історичний календар»: https://cutt.ly/HbuOeVd
Більше про ці події можна почитати в інформаційних матеріалах Інституту: https://bit.ly/3cUg7Jj
Цій темі була присвячена і виставка «ВИГНАННЯ. До 75-х роковин початку депортації українців:
а також історичний ролик: https://cutt.ly/tbuPyI

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...