понеділок, 1 квітня 2019 р.


    26 березня поточного року у приміщенні Вінницького обласного центру народної творчості відбувся захід-презентація альбому « Мальована хата» з нагоди завершення розписів  українських осель у селах  Сліди  Могилів-Подільського, Буша Ямпільського, Нагоряни та Наддністрянське Мурованокуриловецького , Гонтівка Чернівецького районів.        У презентації взяли участь працівники КВНЗ «Вінницька академія неперервної освіти».
    Відродження цього унікального виду мистецтва  почалося з ідеї Миколи Крижанівського, заслуженого вчителя України, скульптора, голови мистецької фундації «Арт-слід», члена обласної організації Національної спілки письменників України.
   Цю ініціативу підтримали керівники територіальних громад  Вінниччини, обласного центру народної творчості.
    Микола Крижанівський згуртував представників з багатьох областей у своєму рідному селі, запаливши натхненням інших народних художників Вінниччини та Молдови для реалізації проекту.
     Праця на землі, тісний зв'язок з природою, сповненою яскравих сонячних барв і буйного цвітіння мали безпосередній вплив на творчість художників. 
    Сучасні умови сільського побуту суттєво змінилися і глиняні стіни хат відійшли у минуле, але художня спадщина народного стінопису стала унікальним, актуальним та привабливим компонентом традиційної культури на Поділлі.
    Культурно-мистецький проект  «Мальована хата »- це творча толока аматорських, професійних майстрів, які творять вишукану красу рідного краю, оберігаючи народні традиціх подільського розпису та плекають молодих умільців.
    Програма презентації була досить наповненою народознавчими традиціями і може слугувати  методичним путівником  з українознавства та вдалим  прикладом для використання територіальних громад, будинків культури та загальноосвітніх закладів нашої області.






Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...