пʼятниця, 19 квітня 2019 р.


ДРУГА ЛЕКЦІЯ УКРАЇНСЬКОЮ
«ГРУЗИНСЬКІ ТРАДИЦІЇ. ІСТОРИЧНІ ТА КУЛЬТУРНІ ПАМ`ЯТКИ ГРУЗІЇ»

   У приміщенні Вінницької обласної організації «Центр освітніх технологій» за ініціативи відділу українознавства Вінницької академії неперервної освіти 18 квітня 2019 року відбулася творча зустріч із Зурабом Кутателадзе – грузинським громадським діячем, журналістом, перекладачем, членом громадської організації українців “Союз журналістів “Будинок грузинсько-української преси і книги”.      Присутні на зустрічі : Ткачук Тарас Павлович – кандидат філологічних наук, викладач Вінницької академії неперервної освіти, учитель-методист; Клочко Ігор Якович – учитель-методист, переможець ІІ (обласного) етапу Всеукраїнського конкурсу «Учитель року», фіналіст ІІІ етапу зазначеного конкурсу, лектор Вінницького обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників; Савельєв Олександр Миколайович – учитель історії зі стажем понад 25 років; Усатенко Ігор Андрійович - викладач кафедри філології та гуманітарних наук, кандидат історичних наук; Сенів Олена Володимирівна - вчитель української мови та української і зарубіжної літератури , вчитель англійської мови; Дмитрук Олександр Микитович - письменник, вінницький краєзнавець, власний кореспондент Національної радіокомпанії України у Вінницькій області, Заслужений журналіст України ; Лазаренко Володимир Іванович – завідувач відділу українознавства Вінницької академії неперервної освіти, Козаченко Олена Євгенівна – методист відділу українознавства Вінницької академії неперервної освіти та інші запрошені гості.

Пан Зураб розпочав свою лекцію історичними фактами про виникнення писемності в Грузії. Цікавинкою зустрічі були порівняння прислів’їв та приказок українською та грузинською мовами, деякі з них дублюють, але є й такі, які відмінні в наших мовах.
Далі Зураб Кутателадзе провів віртуальну екскурсію містами Грузії, показав їхню красу та чарівність. Цікавою розповіддю стала історія «міста закоханих» Сігнахі, яке відбудував Міхеіл Саакашвілі, де можна протягом 24 годин одружитися без жодних перепон.
Наступною частиною розповіді  пан Зураб поділився цікавими матеріалами про грузинські традиції (святкування Нового року, Різдва, Великодніх свят) та страви національної кухні, а також відомі у всьому світі – грузинські вина та спосіб їх виготовлення.  Однією з головних страв грузинської кухні є хачапурі.
Хачапу́рі (груз. ხაჭაპური) — традиційна грузинська хлібна страва з сиром. Назва хачапурі походить від грузинських слів «хліб» (пурі) і «сир» (хачо), і є типовою, імовірно саме для західно-грузинської області Імереті. Існує безліч видів хачапурі — чи не в кожному грузинському селі хачапурі готують за своїм окремим рецептом.
    Найвідомішими грузинськими хачапурі є:
·         імеретинське хачапурі — традиційне хачапурі круглої форми;
·         аджарське хачапурі — також називається ачарулі або аджарулі, і вирізняється тим, що випікається видовженої форми, а посередині прикрашене залитим яйцем;
·         мінгрельське і абхазьке хачапурі — відоме під назвою ачма;
·         сванське хачапурі;
·         рачульське хачапурі.


Неймовірно вдячні пану Зурабу за приємну зустріч та братерське спілкування!

СЛАВА УКРАЇНІ !  СЛАВА ГРУЗІЇ !
Завідувач відділу українознавства             Володимир Лазаренко

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...