четвер, 4 квітня 2019 р.


«Про історію  українсько-грузинських стосунків та їх вплив на національно-патріотичне  виховання молоді як невід`ємної складової консолідації українського суспільства»

     З такою темою 3-го квітня поточного року перед директорами загальноосвітніх закладів області, вчителями української мови, літератури, зарубіжної літератури та математики Вінниччини у рамках відповідної конференції виступили завідувач відділу українознавства КВНЗ «ВАНО» Володимир Лазаренко та перекладач, член громадської організації українців «Союз журналістів «Будинок української преси і книги» з Тбілісі Зураб Кутателадзе.
    У виступах розкрито роль та місце історії українсько-грузинських відносин та іхнього впливу на національно-патріотичне виховання учнівської молоді Вінницької області та України.
    Особливе місце у роботі конференції зайняли питання  вивчення спільних зразків історичної правди виборювання незалежності України та Грузії, зміцнення звязків між їх свободолюбивими народами, впровадження в життя ідеалів Революції Гідності та Революції Троянд.
     Під час інтерактивного заняття-діалогу досліджено особливості національого і військово-патріотичного виховання у провідних країнах світу, зокрема країнах-членах  ЄС,  НАТО та Грузії.
  Проаналізовано ефективність законодавства України щодо організації та ведення національно-патріотичного виховання, акцентовано увагу слухачів  на необхіність врахування пропозицій стосовно підвищення ефективності державної політики у зазначеній сфері.
    По завершенню заняття виступаючі відповіли на серію актуальних запитань суспільно-політичного звучання та ,презентували книгу українською та грузинською мовами «На перехресті шляхів»керівництву, ксерокопії лекції Миколи Гулака-вчителя Михайла Грушевського  «О барской коже Руставели».

        Завідувач відділу українознавства             Володимир Лазаренко




ДРУЖБА ЗАРАДИ КОНСОЛІДАЦІЇ
УКРАЇНСЬКОГО ТА ГРУЗИНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА


    2 квітня поточного року в приміщенні Вінницького національного технічного  університету імені  відбулася зустріч студентів-айтішників та викладачів вузу з завідувачем відділу українознавства КВНЗ «Вінницька академія неперервної освіти» Володимиром Лазаренком та перекладачем творів Сергія Жадана та Любка Дереша на грузинську мову, членом ГО українців «Союз журналістів «Будинок грузинсько-української преси і книги» Зурабом Кутателадзе.  

    Метою зустрічі та інтерактивного спілкування-діалогу стала необхідність донесення відповідної інформації щодо збереження національної ідентичності та консолідації українського суспільства, врахування спільного грузинсько-українського досвіду протистояння інформаційним атакам Кремля, перепрочитання історії перших років незалежності Грузії та України,  політичні й психологічні технології впливу медійних меседжів як в об'єднанні нації, так і в її роз'єднані. 


   Про це все студенти та викладачі університету говорили з гостями, які у своїх виступах особливу увагу звертали на питання історичної правди щодо діяльності представників української та грузинської еліт у становленні незалежності їхніх держав, творення та утвердження української та грузинської націй.
   Зверталась увага на питання спільності деяких історичних віх зазначених народів, нагальної необхідності повної реалізації завдань Революцій Гідності в Україні та Троянд в Грузії, шляхів встановлення миру та вирішення питань територіальної цілісності та суверенітету України та Грузії .

    По завершенню зустрічі Зураб Кутателадзе та Володимир Лазаренко відповіли на запитання студентів та викладачів медуніверситету, які, переважно, стосувалися проблем сучасності .



   Завідувач відділу українознавства     Володимир Лазаренко

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...