субота, 2 листопада 2019 р.


Презентація книги Блаженнішого Любомира Гузара         «Про гріхи і чесноти»

1листопада  у Вінницькій ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва відбулася презентація книги Блаженнішого Любомира Гузара «Про гріхи і чесноти». Цю книжку Блаженніший написав наприкінці свого земного життя. У легкій і доступній манері автор ділиться власним баченням рис, притаманних окремій особистості та суспільству загалом, вказує, як позбутися вад, а також розвинуті в собі те краще, дароване нам Богом, що є в кожному з нас. Книжку ілюстровано дитячими малюнками, відібраними конкурсним журі. Розрахована на людей різного віку – усіх тих, хто цікавиться питаннями морально-етичного плану.
Цікаво пояснює Блаженніший таку рису , як Гідність - «це те,що ми одержали від Бога. Один з її атрибутів – почуття правди…Гідність пов’язана з відчуттям та усвідомленням нашого походження . Вона стосується насамперед нашої належності до божественного. Адже людина сотворена за його образом та подобою…Революція Гідності – теж має стосунок до цього важливого усвідомлення. Звичайні люди зрозуміли, хто вони є і які мають права – адже мають походження від Бога. Людська гідність невідривна від розуміння того, що людина є сотворінням Божим. Часто кажемо: поводиться гідно…То означає, що та особа свідома своєї гідності…»


Неймовірно коректно Блаженніший Любомир  пояснює одну із заповідей Божих: не вбий! Є два моменти. Перший – самооборона… Хтось витягає ніж на мене із виразним наміром мене забити. Ну, і я боронюся…Ще одна форма позбавлення людини життя – коли держава, суспільство передбачають смертну кару за певні злочини. .. Проте  має відбутися певний процес, після чого можливе помилування… Не так, як за радянських часів, коли судила так звана «тройка». Сиділи три особи, і хтось сказав: «Гриць Мазниця..Забийте його». Одне слово, ніхто не дошукувався правди, є якась провина за ним чи ні.»
Думка Блаженнішого про війну в Україні: «Нині в Україні така ситуація, що наші військові теж мусять убивати. Але яка наша позиція? Позиція оборони! Росія ж –у позиції агресора. Вони йдуть до нас, аби захопити територію…Нападати є неморально. Боронитися є морально…Отже,той хлопчина чи мужчина зі зброєю в руках знає : якщо він не боронитиме свою землю, то потерпить його родина, постраждають невинні люди. Тому війна на нашій території – оборонна війна, яка виправдовує вбивство…»


Оксана Климончук  також презентувала книгу із серії «Знамениті українці» про Любомира Гузара – українського релігійного діяча, патріарха-предстоятеля Української греко-католицької церкви, яку він очолював протягом 10 років. За цей час зумів перенести осередок зі Львова до столиці, надавши конфесії загальноукраїнського значення.


Зустріч з присутніми була тепла й спогади про приїзд Блаженнішого Любомира Гузара до Вінниці були світлими та добрими.
На презентації були присутні працівники відділу українознавства КВНЗ «ВАНО» -Володимир Лазаренко та Олена Козаченко.

ЗАВІДУВАЧ ВІДДІЛУ УКРАЇНОЗНАВСТВА        ВОЛОДИМИР ЛАЗАРЕНКО


Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...