неділя, 24 листопада 2019 р.


« Історія – наші корені. Без них не можливе життя сьогодні і в майбутньому. Завжди пам’ятай минуле »

22 листопада методист відділу українознавства Олена Козаченко разом з учнями Сутисківської ЗОШ І-ІІІ ступенів провели захід з нагоди відзначення 6-ої річниці Революції Гідності та 86-річниці голодомору-геноциду українського народу .
Захід, присвячений річниці голодомору розпочали учні 9-11 класів, згадуючи трагічні сторінки 1932-1933 рр.



Далі Олена Козаченко продовжила розповідь про страшну сторінку нашої історії - голодомор, який був спланований радянською окупаційною владою для знищення українців, як нації. Відбулася презентація відеоролика «Чому голодомор став можливим» , створеного Українським інститутом національної пам’яті. Презентовані книги «Людяність в нелюдяний час», «Спротив геноциду», «Тріумф людини» - книга про репресованих в радянських концтаборах, презентована документально-наукова виставка «Вбивство голодом – геноцид», надана Науково-дослідницьким інститутом українознавства та створена за ініціативи ВО «Свобода».



Далі вона згадала сторінки історії Революції Гідності такими словами:
Ніколи не кажіть, що ідеали Майдану сплюндровані, його надії не справдилися, а рішення не виконані. Це – неправда!
Революція Гідності залишила глибокий, визначальний і незабутній слід в історії. Не в прийнятих документах – папір все стерпить, не в прізвищах лідерів – вони змінювалися і будуть змінюватися. Її ідеали, надії й рішення разюче змінили нашу ментальність, розпочали і продовжують формувати нашу нову політичну ідентичність. Процес не завершено. Бо історія штука не скороспішна. Коли ж завершиться – будуть і правильні рішення, і справжні лідери.



Олена Євгенівна презентувала учням книгу про майдан « Майдан. Мистецтво на барикадах».  До слова був запрошений учасник Революції Гідності, побратим, учитель інформатики ЗОШ І-ІІІ ступенів с.Селище Худа Олександр, який розповів про причини виникнення Майдану та той спротив, який чинили українці проти режиму Януковича.

Продовжили захід учні школи, які закликали всіх 23 листопада о 16.00 запалити СВІЧУ ПАМ’ЯТІ та роздали всім учням по шматочку хліба, щоб ніколи на нашій землі не сталося більше такої трагедії!!!
СЛАВА УКРАЇНІ!
Методист відділу українознавства подякувала  за співпрацю вчителю української мови та літератури Самохвал Валентині Антонівні, заступнику директора з навчально-виховної роботи Переродовій Тетяні Федорівні, а також учням 9-11 класів, які підготували такий неймовірний захід й всім учням школи, які не залишилися байдужими до сторінок історії, за виставку з тематики голодомору сільській бібліотеці.
Подяка керівнику Центрального територіального відділу Українського інституту національної пам'яті Богдану Галайку за надану літературу для школи, яка передана до бібліотеки.


ЗАВІДУВАЧ ВІДДІЛУ УКРАЇНОЗНАВСТВА        ВОЛОДИМИР ЛАЗАРЕНКО

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...