пʼятниця, 29 листопада 2019 р.


« Історія – наші корені. Без них не можливе життя сьогодні і в майбутньому. Завжди пам’ятай минуле »




28 листопада відбулася зустріч з учнями 6-11 класів ЗОШ І-ІІІ ступенів с. Медвежа Немирівського району з нагоди відзначення 6-ої річниці Революції Гідності та 86-річниці голодомору-геноциду українського народу .
«Ніколи не кажіть, що ідеали Майдану сплюндровані, його надії не справдилися, а рішення не виконані. Це – неправда!
Революція Гідності залишила глибокий, визначальний і незабутній слід в історії. Не в прийнятих документах – папір все стерпить, не в прізвищах лідерів – вони змінювалися і будуть змінюватися. Її ідеали, надії й рішення разюче змінили нашу ментальність, розпочали і продовжують формувати нашу нову політичну ідентичність. Процес не завершено. Бо історія штука не скороспішна. Коли ж завершиться – будуть і правильні рішення, і справжні лідери» - саме такими словами звернулася до учнів методист відділу українознавства Олена Козаченко.



Презентувавши відеоролик створений КЗ «Черкаським районним організаційно-методичним центром бібліотечної та краєзнавчої роботи" до Дня Гідності та Свободи, який розповідає про постійну боротьбу України за свою землю та свободу.
Далі пригадали з учнями сторінки Революції Гідності: чому виник Майдан, як беркут побив молодь, спротив людей проти тогочасного режиму Януковича, «диктаторські закони» від 16 січня 2014 року, зрештою розстріл Небесної сотні та втечі Януковича. Торкнулися теми російсько-української війни , яка вирує 6-й рік на сході України, розвінчавши міф проте, що «якби не Майдан, то війни б не було». Правда полягає в тому, що коли в Україні розстрілювали Майдан -18-20 лютого , в той час в Москві вже готові були медалі за повернення Криму з цікавою датою 20.02.2014- початок операції.
Дивну дату початку операції «з повернення Кримського півострова та міста Севастополь» зауважив активіст самооборони м. Сватове Луганської області, історик та журналіст за освітою, Володимир Просін. Як видно з фото медалі, Міністерство оборони РФ чітко вказало термін проведення операції: 20 лютого—18 березня 2014. Чому офіційна дата 20 лютого — початок операції «за повернення Криму»? Як виглядає з позиції міжнародного права початок операції РФ у Криму 20 лютого, коли в Україні чинним президентом держави був Віктор Янукович? Як пояснити, що дата початку операції «За повернення Криму» й дата розстрілу Небесної сотні на Майдані в Києві — одна й та ж — 20 лютого?
Відтак, Міноборони РФ започаткуванням своєї медалі зруйнувало будь-які міфи пропаганди РФ, що сепаратизм в Україні «породжений переворотом київської хунти». Отже, навіть Крим почав своє «повернення» до Росії за дві доби до відсторонення від влади Януковича та відставки його з поста Президента. Цю інформацію у вільному доступі можна знайти в інтернеті. 
Отже, ця війна готувалася не рік , й не два, а десятиліттями, як і тривала  боротьба українців з окупантами нашої землі.



Продовжилась зустріч розповіддю про ще одну трагічну сторінку нашої історії - голодомор, який був спланований радянською окупаційною владою для знищення українців, як нації.
Відбулася презентація відеоролика «Чому голодомор став можливим» , створеного Українським інститутом національної пам’яті.
Презентовані книги «Людяність в нелюдяний час», «Скажи про красиве життя», «Спротив геноциду», «Тріумф людини».



СЛАВА УКРАЇНІ!
Подяка за запрошення директору школи Ходаківській Світлані Володимирівні, учителю історії та захисту Вітчизни, побратиму, учаснику АТО Кобі Ігорю Дмитровичу, а також учням 6-11 класів, які з захопленням та цікавістю сприймали правдиві сторінки історії України.
Подяка керівнику Центрального територіального відділу Українського інституту національної пам'яті Богдану Галайку за надану літературу для школи, яка передана до бібліотеки.


ЗАВІДУВАЧ ВІДДІЛУ УКРАЇНОЗНАВСТВА        ВОЛОДИМИР ЛАЗАРЕНКО

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...