субота, 9 листопада 2019 р.

У Хмельницькому говорили про виховний потенціал історії ХХ століття


Упродовж трьох днів у Хмельницькому на базі ліцею №15 тривав навчально-краєзнавчий семінар «Історія України ХХ століття: виховний потенціал історичної правди», який Український інститут національної пам’яті провів спільно із Українським державним центром національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді МОН України. У заході взяли участь понад 60 керівників гуртків історико-краєзнавчого напряму, завідувачів музеїв історичного профілю закладів освіти Хмельницької, Вінницької, Чернівецької областей.



Навчання проводили фахівці Інституту Наталя Іванченко, Павло Подобєд, Ганна Байкєніч, Олена Охрімчук та Богдан Галайко. Вони розкрили роль історичної пам’яті у вихованні учнів, презентували діяльність УІНП у сфері національно-патріотичного виховання молоді та розповіли про сучасні напрями краєзнавчо-пошукової роботи.
Окрім того, учасники семінару акцентували увагу на виховному потенціалі історичної правди про Українську революцію 1917–1921 років та Другу світову війну. Зокрема, розповідалося про те, як шукати історичну інформацію про учасників визвольних змагань, як оновлювати музеї військово-історичного профілю закладів освіти в контексті декомунізації суспільного життя. Як зразок новітніх підходів до висвітлення теми учасникам представили виставковий проєкт «Мазепинці. Петлюрівці. Бандерівці», настільні ігри «Українська революція 1917–1921 років» і «УПА. Відповідь нескореного народу»,  відеолекції.


До події долучилися і партнери. Від Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді були присутні Сергій Неділько та Дмитро Омельченко. Міжнародну благодійну установу “Центр національного відродження” представив Тарас Рондзістий, а Галузевий державний архів Українського інституту національної пам’яті – його директор Ігор Кулик





Також серед учасників були історики Олександр Лисенко, Вадим Стецюк, Володимир Лазаренко та методистка кафедри українознавства Вінницької академії неперервної освіти Олена КозаченкоСвятослав Шеремета – секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій – розповів про досвід проведення пошукових експедицій для встановлення місць поховань українських військових і жертв політичних репресій.











Підсумкова розмова семінару стосувалася перспективи розвитку учнівського краєзнавства, його нової тематики, напрямів та методів роботи.












Корисною в подальшій роботі керівників гуртків, шкільних музеїв та освітян буде література, яку кожен отримав по завершенні семінару.















ЗАВІДУВАЧ ВІДДІЛУ УКРАЇНОЗНАВСТВА        ВОЛОДИМИР ЛАЗАРЕНКО

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...