вівторок, 21 січня 2020 р.

ДЕНЬ СОБОРНОСТІ УКРАЇНИ!

  З нагоди відзначення 101-ї річниці проголошення Акта злуки УНР і ЗУНР, до Дня Соборності України у секторі правової інформації Вінницької ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва відбувся круглий стіл «Соборність України як консолідуюча ідея творення української нації».
 Організатором та модератором круглого столу виступив ЛАЗАРЕНКО Володимир Іванович – завідувач відділу українознавства КВНЗ «Вінницька академія неперервної освіти», який виступив із темою: "Соборність України як акт прояву консолідації українського суспільства".
    В історії України період з березня 1917 р. до березня 1921 р. посідає особливе місце. Це драматичний, украй суперечливий і водночас насичений важливими політичними і соціально-економічними подіями період української національно-демократичної революції, громадянської війни та іноземної збройної інтервенції.
   Гостра політична боротьба, змагання за незалежність України в 1917–1921 рр., за її державність піднесли національну свідомість українського народу, який зробив вагомий внесок не лише в історію України, а й в історію Європи, світову історію. На міжнародній політичній арені було поставлене «українське питання» і продемонстровані перші кроки його вирішення.
    22 січня 1918 року був підписаний IV Універсал Української Центральної Ради, який проголосив повну незалежність Української Народної Республіки, а роком пізніше, 9 січня (за новим стилем 22 січня) 1919 року проголошено Акт злуки між Українською Народною Республікою і Західноукраїнською Народною Республікою.
    Акт Злуки був глибоко детермінований історично і спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну національну державу. Він став могутнім виявом волі українців до етнічної й територіальної консолідації, свідченням їх самоідентифікації, становлення політичної нації.
       Відкриття заходу розпочала СЕНИК Лариса Борисівна, директор Вінницької ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва
     Розпочали захід патріотичні студенти, молодь, вокальний ансамбль "Оберіг", (керівник методист відділу українознавства БЕГАС Ніна Олександрівна) маршем ОУН-УПА "Зродились ми великої години".

     Серед виступаючих були присутні ГАЛАЙКО Богдан Миколайович, кандидат історичних наук, начальник Центрального міжрегіонального відділу Управління забезпечення реалізації політики національної пам’яті в регіонах, який продемонстував роботу Інститут національної пам`яті із показовою слайдовою презентацією на тему: "Український інститут національної пам’яті про історичне значення Акта Злуки та Соборності України".

   СТЕБЕЛЄВ Андрій Валентинович – поет, заст. голови Вінницької обласної організації Національної спілки письменників України, керівник ГО «Вінницька міська письменницька організація» розповів про "Ідею Соборності у творчості письменників Вінниччини".


   Також усі присутні ознайомились із презентацією книжково-ілюстративної виставки «Вистояти в єдності», яку підготували працівники бібліотеки, відповідальна особа: ЦИБА Людмила Петрівна, бібліотекар І категорії відділу документів із гуманітарних, технічних та природничих наук Вінницької ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва.


   На завершення заходу вокальний ансамбль "Оберіг" виконали пісню, яка стосується кожного: "Нас не зламає холодна байдужість" (слова та музика Х. Панасюк). В ній оспівуються героїчні подвиги наших Захисників, сучасні військові події в Україні.

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...