середа, 29 січня 2020 р.

КРУТИ! КРУТИ! НЕ ЗАБУТИ!

Величне вшанування Героїв Крут разом з депутатами Вінницької обласної ради Андрієм Вигонюком й Тарасом Фурманом, побратимами - однопартійцями, побратимами-соколятами та посестрами-яворинками відбулося в місті Вінниця біля пам'ятника Січовим стрільцям - вічним борцям за незалежність України! Дякую Всім , хто знайшов у цей морозний вечір хвилину часу для того, щоб згадати Героїв Крут, запалити свічу пам'яті, прочитати поезії присвячені молоді, яка ціною власного життя затримала більшовицьку навалу в боротьбі за незалежну неньку-Україну!
У виступах учасників вшанування були проведені паралелі , які розділяють покоління в часі, але мета в них одна: крутянці 1918 - боролися за незалежну Україну, кіборги 2015 - відстоювали кордони власної неньки -України! Час плине, а ворог залишається один й той самий!!!

Як керівник ГО "Яворина. Вінниччина" , методист відділу українознвства КВНЗ "ВАНО" хочу поділитися віршем Галини Потопляк "Крути", який презентувала під час вшанування Героїв Крут:
Галина Потопляк
КРУТИ
Доброго ранку, Крути.
Земле моя спочивай.
В час революцій і смути
хлопці полинули в рай.
Юні серця перестали
стукати, жити, цвісти.
В небо вони відлітали,
у недосяжні світи.
Пам'ять про них і донині.
Сум і скорбота в очах.
І прапори жовто-сині
на обгорілих житах.
Через століття лунає
Голос і Правда Землі.
Знову хлопчина вмирає.
Знову регочуть в кремлі...
Спіть мої сестри і браття.
Пухом Вам рідна земля.
Схід весь обірваний в шмаття,
стогін лунає здаля.
Ваші священні могили
нас зобов'язують жить.
Рвати кайдани, і жили,
землю під хліб скородить.
Пам'ять про Крути не згине.
Хлопчики, Вам по сто літ.
Лине долиною, лине
білий калиновий цвіт.


Історична довідка - КРУТИ, БІЙ 1918. Відбувся 29 (16) січ. 1918 поблизу ст. Крути (нині в с. Пам'ятне Борзнянського р-ну Черніг. обл.) під час наступу на м. Київ військ більшовицької Росії. З кінця груд. 1917 загін юнкерів 1-ї Київської юнацької школи ім. Б.Хмельницького (4 сотні по 150 юнкерів, 20 старшин, 18 кулеметів) під командою сотника Ав.Гончаренка обороняв ст. Бахмач (див. Бахмач), важливий залізничний вузол на кордоні УНР і РСФРР. 27 (14) січня 1918 до них надійшло підкріплення з Києва – 1-ша сотня (115–130 осіб) новоствореного студентського куреня, складена з добровольців – студентів Українського національного ун-ту, Київського ун-ту, гімназистів старших класів українських г-зій (командир – сотник Омельченко). Укр. військо зайняло оборону біля ст. Крути.
Вранці 29 (16) січ. 1918 розпочався наступ на укр. позиції 6-тис. більшовицького загону петрогр. і моск. червоногвардійців (див. Червона гвардія) на чолі з П.Єгоровим. Бій тривав до вечора, було відбито кілька атак, бойові втрати складали до 300 вбитих, поранених, полонених. Чимало полягло й червоногвардійців. Командир Ав.Гончаренко віддав наказ відійти до ешелону, який чекав за2 км.
Відступаючи, частина студентської сотні потрапила в оточення, відчайдушно атакувала, але сили були нерівні. Одна чота (взвод) студентів у сутінках втратила орієнтир і вийшла на ст. Крути, уже зайняту червоногвардійцями. 27 полонених юнаків було розстріляно.
За рішенням Української Центральної Ради 19 берез. 1918 тіла вояків-студентів було перевезено до Києва та урочисто поховано на цвинтарі Аскольдова могила.
Після здобуття Україною 1991 незалежності подвиг героїв Крут зайняв гідне місце в пантеоні нац. слави, став символом патріотизму і жертовності у боротьбі за держ. незалежність. 1998 на місці бою біля ст. Крути та на Аскольдовій могилі встановлено пам'ятні знаки.


Вічна слава ГЕРОЯМ! Герої не вмирають!!!
ЗАВІДУВАЧ ВІДДІЛУ УКРАЇНОЗНАВСТВА        ВОЛОДИМИР ЛАЗАРЕНКО

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...