четвер, 2 січня 2020 р.

Регіональний Собор на тему: "Еміграція, поселення і глобальна єдність УГКЦ"


28 грудня 2019 року у Вінниці пройшов Регіональний Собор на тему: "Еміграція, поселення і глобальна єдність УГКЦ", у храмі Покрова Пресвятої Богородиці, УГКЦ, в якому взяли участь духовенство та миряни Вінницького та Барського Протопресвітерств УГКЦ, серед присутніх була методист відділу українознавства КВНЗ "ВАНО" Олена Козаченко.
Найперше, доповіді:
Отець Роман Ільницький, референт Пасторально-міграційного відділу УГКЦ, нагадав, що у 2008 році Блаженніший Любомир Гузар створив Пасторально-місійний відділ УГКЦ, мета якого підтримувати контакти з українцями у міграції.

За словами отця Романа, наразі у 50-ти країнах світу є громади УГКЦ, хоча не в усіх місцях є єпархії - десь правлять служби тільки на великі свята, десь священники приїжджають лише на запрошення.
Отець Роман також навів деякі дані щодо кількості парафій у Європі та Близькому Сході, наприклад: у Португалії їх десять, у Латвії, Литві та Естонії - по одному священнику служать, на Кіпрі і в Молдові є дві громади, в Грузії лише формується громада; в Австрії та Чехії по вісім священників, у Казахстані - дев'ять священників, в Ізраїлі є два отці на вісім спільнот, в ОАЕ - один священник, в Туреччині та Лівані - по одному священнику і лише на свята.
Варто зазначити, що значними спільноти української греко-католицької церкви є в Італії - там служать 120 священників, та в Іспанії - в країні 30 парафій.
В Росії залишилось лише два священики, хоча до початку війни на сході України їх було значно більше. Причина такого скорочення українського духовенства - переслідування: когось висилали, хтось самостійно покидав парафії через постійний тиск влади.
Наразі ведуться переговори з Південно-Африканською Республікою (ПАР) щодо заснування там місцевого осередку УГКЦ. Наразі в цій країні є "Пласт" та українська школа.
За словами отця Романа, в наступному році планується створення місійного інституту УГКЦ для служіння в тих країнах, де немає ієрархічної структури УГКЦ. Крім того, значна увага будет приділятися розвитку спільнот в цих країнах. А ще там будуть проводити "місійні вишколи для мирян".
Під час пленарного засідання участникам Собору представили три коротких відео, серед яких був фільм про спільноту у Караганді (Казахстані). Ще за радянських часів із Західної України до Казахстану було вислано близько 70 тис. українців - патріотів. Люди працювали у таборах - багато хто помер від хвороб, каторжної роботи. На місці масових поховань висланих українців спорудили меморіал.
Ще одне відео було присвячене словам Блаженнішого Святослава, які він промовив на форумі мігрантів із Центральної та Західної Європи, що проходив в іспанськму місті Фатіма. Блаженніший відзначив, що насамперед треба керуватися правилом: інтеграція, але не асиміляція. Це означає, що українці в країнах, які їх приймають, повинні прагнути до повноцінної участі в суспільному, культурному, політичному житті, одночасно плекаючи свою національну та культурну ідентичність.
Присутній на Соборі отець Василь Чудійович, канцлер Київської Архиєпархії, окреслив кілька векторів глобальності Церкви.

Далі на Соборі виступила Олена Козаченко, вимушена переселенка з Донецька. За її словами, в Україні станом на 2 січня 2019 року на обліку перебувають 1 млн 512 тис. 435 внутрішньо переміщених осіб з Донбасу та Криму. Безпосередньо на Вінниччині мешкають понад 11 тисяч переселенців.
"Ми є переселенцями з Донецька, які знайшли прихисток в церкві Покрова Пресвятої Богородиці в місті Вінниці. Вперше дізналася про УГКЦ у 1992 році, коли мій хресний батько, мамин брат, став священиком УГКЦ та отримав парафію на сході України в селі Роздолівка Бахмутського району Донецької області. Це було поселення, до якого в 1951 році переселили бойків... Ці люди зберегли свої традиції. Вперше я побачила різдвяні вертепи, великодні та Зелені свята. Основною й найбільшою цінністю УГКЦ є збереженння традицій українського народу, незважаючи ні на відстань, ні на війну, ні на важкі умови перебування українців за кордоном", -говорить методист відділу українознавства Олена Козаченко.
На Соборі йшлося про те, що глобальність Церкви починається з парафії, і кожен має бути служителем єдності, адже єдність у Христі.

Цікавою та плідною була, опісля, праця в групах та опрацювання резолюцій Собору.

Нагадаємо, що цей Собор є підготовчим до Патріаршого Собору УГКЦ та Синоду Єпископів УГКЦ, які відбудуться наступного року. Тема Патріаршого Собору УГКЦ — "Еміграція, поселення і глобальна єдність Української греко-католицької церкви". Гаслом Собору буде фраза - "Церква є завжди і всюди з тобою".

ЗАВІДУВАЧ ВІДДІЛУ УКРАЇНОЗНАВСТВА        ВОЛОДИМИР ЛАЗАРЕНКО

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...