пʼятниця, 10 січня 2020 р.


Вшанування пам'яті великого лицаря правди і свободи, українського поета, перекладача, прозаїка, літературознавця, правозахисника, Героя України та випускника Донецького національного університету імені Василя Стуса - Василя Семеновича Стуса.
Традиційними стали вшанування великого українського поета, перекладача, прозаїка, літературознавця, правозахисника, Героя України Василя Стуса. Серед присутніх - викладачі Донецького національного університету імені Василя Стуса, працівники Вінницької ОУНБ  ім. К.А.Тімірязєва, працівники Вінницької академії неперервної освіти, представники Вінницького обласного молодіжного центру "Квадрат" та небайдужі вінничани , які в морозний святковий день 6 січня  прийшли віддати шану ВЕЛИКОМУ УКРАЇНЦЮ!
Зі словами гордості та пошани за земляка, який так символічно поєднав центр і схід України, розпочав вшанування завідувач відділу українознавства Вінницької академії неперервної освіти Володимир Іванович Лазаренко, який нагадав усім присутнім про постійну боротьбу Василя Стуса проти системи, про той переламний момент в житті Стуса, коли  він 4 вересня 1965 перед прем’єрою кінофільму С.Параджанова "Тіні забутих предків" в київському кінотеатрі "Україна" підтримав протест І.Дзюби щодо арештів у колі української інтелігенції, за що 20 вересня 1965 був відрахований з аспірантури. Постійні переслідування, «випадкові» вбивства й арешти однодумців стали для Василя Стуса ще більшим підґрунтям для спротиву радянській системі. 12 січня 1972 року він заарештований разом з ін. укр. літераторами-правозахисниками: І.Світличним, Є.Сверстюком, Ігорем та Іриною Калинцями та ін. 7 вересня 1972 Василя Стуса  засуджено до 5-ти років ув’язнення та 3-х років заслання ("за антирадянську агітацію і пропаганду).



Продовжив захід декан філологічного факультету Донецького національного університету імені Василя Стуса , доктор філологічних наук,  професор, завідувач кафедри загального та прикладного мовознавства й слов’янської філології  Анатолій Панасович Загнітко, який наголосив: "Стус приїхав до нашого університету та приніс у нього український незламний дух, який вже в наш час викладачі та студенти привезли з собою до Вінниці..."



Кандидат філологічних наук, доцент кафедри теорії та історії української і світової літератури філологічного факультету Ольга Пуніна згадала про останні листи поета, в тому числі , й листи до матері. В останньому листі Василь Стус просив матір написати йому улюблену колядку «Добрий вечір тобі ,пане господарю» з тією кінцівкою, де згадується славна Україна!



Доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри всесвітньої історії та археології факультету історії та міжнародних відносин Роман Литвиненко говорив про Василя Стуса як про людину, яка є символом українського Донбасу, людину, яка інтегрує українську націю та дає усвідомити національну ідею, людину яка вчить бути вірною своєму народові, вчить бути Людиною справжньою.



Працівниця бібліотеки Галина Слотюк подякувала всім та запросила до участі в науково-практичній конференції у рамках Стусівських читань «Слово поета: від земного до вічного» , яка відбудеться 16 січня о 14.00 у Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. К.А.Тімірязєва.



Учасники заходу заспівали улюблену колядку Василя Стуса «Добрий вечір тобі, пане господарю!»
Декан філологічного факультету Донецького національного університету імені Василя Стуса , доктор філологічних наук,  професор, завідувач кафедри загального та прикладного мовознавства й слов’янської філології  Анатолій Панасович Загнітко поставив усім дуже цікаве риторичне питання: «Оці наші вшанування потрібні нам чи Стусу?!» й коли ми збагнемо те, що це потрібно саме нам, тоді Стус буде для нас взірцем у будь-якій життєвій ситуації.


СЛАВА УКРАЇНІ!!!  СЛАВА ЇЇ ГЕРОЯМ!!!

ЗАВІДУВАЧ ВІДДІЛУ УКРАЇНОЗНАВСТВА        ВОЛОДИМИР ЛАЗАРЕНКО

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...