понеділок, 9 березня 2020 р.


Сьогодні відзначають 206 річницю
від дня народження Тараса Шевченка

Сьогодні день народження Тараса Шевченка - українського поета, художника, мислителя. З нагоди 206-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка, 9 березня, по всій Україні і в світі відбулися урочисті заходи та церемонії покладання квітів до пам’ятника Т.Г. Шевченку.


9 березня день народження Тараса Шевченка / фото УНІАН

206 років тому, 9 березня, народився український поет Тарас Шевченко, який подарував Україні і світу такі чудові поеми як "Садок вишневий коло хати", "Сон", "Заповіт", а також збірку "Кобзар". У день народження Тараса Шевченка УНІАН пропонує ще раз згадати життєвий шлях і творчість поета. 

Тарас Шевченко: біографія 

Український поет і художник, прозаїк і етнограф, який вільно писав як українською, так і російською мовами, Тарас Григорович Шевченко, народився  9-го березня (за старим стилем 25-го лютого) 1814-го року в сім’ї кріпосного селянина, який мешкав у селі Моринці, Київської губернії, що нині є Черкаською областю. Не важко здогадатися, що за народженням він був таким же рабом, як і його батьки, які незабаром покинули його, залишивши цей світ на суд Божий. 

Про його біографію написано немало і ми не будемо повторюватися про це. Зауважимо лише, що за своє коротке життя, а прожив він чимало, 47 років і один день, Шевченко сповна наситився стражданнями, серед яких були і результати власних помилок, але він не міг не жадати того, до чого прагнемо всі ми - життя і свобода, самореалізація і благополуччя, мир і повага, прості людські цінності. Його творчість це його душа, в ньому він був чесний і добрий, ярий і нескінченно багатий. 

Найкращі твори Тараса Шевченка 

Шевченко відомий, як художник. Спадщина налічує понад 800 творів. Але більше Шевченко відомий як поет вкраїнськго народу. Перша збірка віршів вийшла в 1840 році з назвою Кобзар. У 1844 році написав гостро політичну поему Сон (У всякого своя доля), ставши на шлях безкомпромісної боротьби проти самодержавної системи тодішньої Російської Імперії. Також до політичної поезії відноситься поема І мертвим, і живим…, яка зараз входить до шкільної програми. У 1845 році він написав Заповіт. Вірш мав і має великий вплив на українську культуру, зокрема, був покладений в основу музичних творів низки композиторів, активно використовується в культурному житті, переведені на понад 150 мов народів світу. Навіть попри заслання у 1847 Шевченку вдалося написати один зі своїх найвідоміших творів – Садок вишневий коло хати… Також серед відомих поем Шевченка – Наймичка, Кавказ, Катерина, Гайдамаки.

Тарас Шевченко: цікаві факти 

Поезію Тараса Шевченка перекладено більш ніж ста мовами світу. Один із 300 кратерів Меркурія отримав ім’я Тараса Григоровича. Діаметр кратера Т. Г. Шевченко – 137 кілометрів. 1384 пам’ятники Кобзареві встановлено на території від Бразилії до Китаю. Більшість — 1256, розташовані на території України, майже півтори сотні розмістились у 35 країнах. Нині в Україні 164 населені пункти названі на честь Тараса Шевченка. 
Український майстер Микола Сядристий створив найменшу у світі книжку "Кобзар", розміром трохи більш ніж половина квадратного міліметра. Це майже у 19 разів менше від найменшої японської книги. Сторінки настільки тонкі, що перегортати їх можна лише кінчиком загостреного волоска. Зшито книгу павутинкою, а обкладинка зроблена з пелюстки безсмертника. Попри час, Шевченко не віддаляється, не бронзовіє. Він – апостол правди – живий! У чому криється цей феномен, ця дивна незбагненність? У живому щирому слові Тараса, що іноді бринить, як струна, а іноді подібне до гострого важкого меча.
«Без Нього… хто знає, що було б з нами!», - написав колись Богдан Лепкий. Нагадаємо, найбільшу стародавню колекцію Кобзарів в Київській області показали у 2019 році з нагоди Дня народження Тараса Шевченка.


Т Шевченко І мертвим, і живим ..


Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...