неділя, 15 березня 2020 р.

Фольклорно-етнографічна експедиція у с. Шершні, Вінниччина
  З ініціативи відділу українознавства вдруге відбулась  поїздка у с. Шершні, Тиврівського району з метою збереження та запису українських народних пісень і традицій.
    Надзвичайно великий духовний скарб бережуть наші "Берегині" - фольклорний ансамбль, який із покоління в покоління передає пісенну спадщину свого села. На цей раз співали не лише бабусі, але й і їх дітки і внуки! Три покоління зібрались завдяки організаційним здібностям невтомної Валентини Чайковської - голові спілки пенсіонерів Тиврівщини. Відео фіксація здійснилась завдяки студії Сонячний Вітер - Валентини Слободиської.
   Дякуємо нашим співочим бабусям, які виконували досить давні українські народні пісні, їх діткам за щирість та збереження духовного багатства!

     Усі пісні, що співались зафіксовані, весільний обряд також, попереду велика праця їх "покладення на ноти", обробки, тощо. 
Одну із пісень можна прослухати за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=jtXwxrndCv0&app=desktop

    На фото: "Нащадки Леонтовича" - саме таку назву влучну назву від історика Олександр Коваль отримали мешканці с. Шершні, адже тут провів свої дитячі роки всесвітньовідомий український композитор, автор "Щедрика" М.Д.Леонтович!
   Також окрім пісень ознайомились із давнім видом українського ремесла - соломоплетінням від народної майстрині цього села.










Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...