середа, 4 березня 2020 р.


Вшанування Аріядни Стебельської
На виконання Обласної програми національно-патріотичного виховання  в молодіжному центрі ''Квадрат''  3 березня 2020 року пройшов захід, ініційований ВОО ''Суспільна Служба України'', ''Суспільна Служба Поділля'', присвячений нашій відомій землячці, визначній мисткині, скульпторці, літературознавцю, педагогу, літературному і мистецькому критикові, поетесі, журналістці, інсценізаторці поетичних творів, громадській діячці Аріядні Стебельській.

     Вона народилася в м.Гнівань нині Тиврівського району в родині Ганни і Арсена Шумовських. У 1922 році Шумовські змушені були емігрувати за кордон, де і сформувався світогляд нашої відомої краянки, яка зробила в еміграції для популяризації своєї батьківщини більше, ніж багато хто з тих, хто лишився в радянській Україні. Аріядна Арсенівна відома як авторка майже 50 скульптур, має понад 300 друкованих праць на літературні та мистецькі теми, була дійсним членом НТШ, почесним членом НТШ Канади, головою Асоціяції Діячів Української Культури в Канаді, членом Головної Управи Ліги Українок Канади.



     Інформаційно-просвітницький семінар "Українка в світі. Вони боролись і гинули, щоб Україна жила вічно" познайомив присутніх не лише з видатною українкою Аріядною Стебельською, а й з її найближчим оточенням, членами родини, зокрема, батьком - талановитим інженером, георгіївським кавалером Арсеном Шумовським та дівером - справжньою легендою УПА Степаном Стебельським (''Хрін'').



    У вищезазначеному заході взяли участь та виступили члени Вінницької обласної організації «Суспільна служба України», члени ОО Національної спілки письменників України, працівники Центрального  міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті, відділу українознавства КВНЗ «ВАНО», працівники обласного краєзнавчого музею, викладачі Вінницького державного педагогічного університету ім..М.Коцюбинського, учителі та учні загальноосвітніх шкіл з м. Гнівані та смт. Тиврова, депутатка Вінницької обласної ради Жанна Дмитренко.

ЗАВІДУВАЧ ВІДДІЛУ УКРАЇНОЗНАВСТВА        ВОЛОДИМИР ЛАЗАРЕНКО

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу (18 т равня) т...